BÂLÎ BEY HANI – BURSA

Bursa şehir merkezinde Altıparmak Caddesinden veya Fomara meydanından Ulucami’ye giden yol üzerinde, Tophane sırtlarının başlangıcında bulunmaktadır. Şehreküstü Mh. Cemal Nadir Cd. Eski Kızılay Karşısı adresindedir.
15. yüzyıl sonlarında Fatih Sultan Mehmet döneminin, Niğbolu Sancak Beyi Hamza Beyin oğlu, Bali Bey tarafından yaptırılan han, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk üç katlı hanı olma özelliği taşınmaktadır. Kapalı Çarşıdaki ticari faaliyet için kent dışından gelen kafilelere hizmet etmesi amacıyla, çarşının karşısında bulunan bir alan üzerine yaptırılan hanın içerisinde 64 oda bulunmaktadır. Balibey Han’ın 1950’li yıllarda bazı bölümlerinin sığınak, 1970’li yıllarda ise bir bölümünün kahvehane olarak kullanıldığı bilinmektedir. Balibey Han restore edildikten sonra 2008 yılının Mart ayında kent ile buluşturulmuştur.
Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü