ESKİ HAMAM – PINARBAŞI / KAYSERİ

Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi, Yukarı Mahallede, Kayadibi sokağında bulunmaktadır. Eser bugün yıkılmak üzere bakıma muhtaç durumdadır.
İnşa tarihi bilinmemektedir. Pınarbaşı’nın 1860 tarihinde göz önüne alındığında hamamın bu tarihten sonra yapıldığı düşünülmelidir.
Hamam plan olarak küçük bir eyvan ile iki halvetten oluşur. Kuzey- güney yönünde inşa edilen hamamın soyunma bölümü ile külhan kısmı tamamen, sıcaklığın merkezi kubbesi ise çok az bir bölümü ayaktadır. Hamam kuzeyden güneye doğru soyunmalık, soğukluk, sıcaklık, su deposu ve su deposunun batısında iki halvetten oluşmaktadır.
Sıcaklık mekanına soğukluk güney duvarındaki mekanından açılan bir kapıdan geçilmektedir. Güneydeki halvetin kubbesine 7, kuzeydeki kubbesine ise 10 adet ışık gözü açılmıştır. Halvetin içinde bulunan ayna taşı ve kurnalar tahrip edilmiştir. Hamamın külhanı da günümüze ulaşmamıştır.
KAYNAK: MUSTAFA DENKTAŞ (Kayseri’deki tarihi su yapıları )