TOPKAPI SARAYI MEYDAN ÇEŞMESİ – İSTANBUL

Topkapı Sarayı II. Avlu içinde meydan Çeşmesi, İstanbul’da Fatih ilçesine bağlı Cankurtaran mahallesinde bulunmaktadır. Topkapı Sarayı’nın II. Avlu’da girişte solda yer alan çeşmeye Meydan Çeşmesi de deniliyor.

Yapının yapılış tarihi 1481 dir. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılmış olup; Sultan III. Ahmet döneminde tamir görmüştür. Çeşmenin kitabesinde bu onarımdan bahsedilmektedir.

Klasik bir düzenlemeye sahiptir. Cephe silmelerle çevrelenmiştir. Yuvarlak kemerli niş içindeki mermer ayna taşı üzerinde alçak kabartmalar görülmektedir.

Boş bir kartuş, iki sütuna oturan kıvrımlardan çıkan yuvarlak kemer motifi görülmektedir. Teknesi sağlamdır. Musluğu üzerindedir. Altı satırlık kitabesi bulunmaktadır.

Kitabede:

Cenab-ı hazreti sultan Ahmed Han-ı Gazi kim /