NEVŞEHİR ESKİ MAHALLE VE ÇEŞMELERİ – NEVŞEHİR

Nevşehir merkez ilçesine bağlı “Eskili Mahalle” Nevşehir Kalesine çıkan yol üzerindedir. Nevşehir kent merkezinin güneybatısındaki bir tepe üzerinde kurulu olan mahalle Ovaya hâkim bir noktada bulunan Nevşehir Kalesi’nin ve Selçuklu zamanında Bağdat’a giden kervan yolunun üzerindedir.

Nevşehir’in ilk yerleşim yerinde, sağlam bazalt kütleli bir tepenin üzerinde bulunan kale ve mahalle Osmanlı döneminde Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından onarılmıştır.

Nevşehir Kalesi şehrin korunması amacıyla inşa edildiği eski mahalle de kale ile aynı yaşta olduğu tahmin edilse de savaşlardaki kuşatmalar sırasında su ihtiyacının karşılanabilmesi için, kale içinden ovaya kadar inen bir tünel olduğu, Eski mahallede yerleşimin kayalara oyulduğu bu tünelin sonradan kapandığı rivayet ediliyor.

KAYNAK: GEZİ EVRENİ