MÜTEVELLİ ÇEŞMESİ – BÜYÜK BÜRÜNGÜZ – BÜNYAN / KAYSERİ

Çeşme, günümüzde halen kullanılmaktadır. Çeşme üzerinde inşa kitabesi yoktur. Ancak kemer kilit taşı üzerindeki onarım kitabesinde, bitişiğindeki Mütevelli Camii ile biriikte çeşmenin de H.1250 / M. 1834 yılında Esad Hacı Ali Ağa tarafından onartıldığı anlaşılmaktadır. Çeşmede inşa malzemesi olarak tamamen kesme taş kullanılmıştır. Kayseri çevresindeki en büyük eyvana sahip çeşmelerden birisi olan Mütevelli Çeşmesi’nin yüksekliği 4.40 m., eni 3.90 m. ve derinliği 3.03 m. dir. Çeşmenin yuvarlak kemeri yanlarda kesme taştan örülmüş duvarlar üzerindeki profilli başlıklar üzerine oturmaktadır. Profilli başlıkların tam ortasından başlayan profilli silme kuşağı üst kısımda da devam eder. Bu kuşak ile yuvarlak kemerin arası- ‘na çeşmenin iki kartuş içerisine alınmış olan onarım kitabesi konulmuştur. 1.60 x 0.41 m. ölçülerindeki iki satırlık kitabe celi sülüs yazıyla yazılmıştır

Kaynak: Dr. Mustafa DENKTAŞ