KARAOSMANOĞLU ATİKE HANIM SEBİLİ – ZEYTİNLİOVA / MANİSA

Akhisar’ın kuzeydoğu istikametinde bulunan ve Akhisar’a 14 Km. mesafedeki Zeytinli ovadaki bu çeşme Karaosmanoğlu ailesi tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber çeşmenin sol yüzünde Sene 1225 tarihi yamaktadır. Muhtemelen yapım tarihi olmalıdır. Çeşme 3 cepheli olarak yapılmıştır. Her cephesinde de muhteşem mermer işçiliği dikkat çekmektedir.

Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa’nın Zeytinliova’da cami ve medresesi, hamam ve çeşmesi vakfiyesinde yazdığı gibi Zeytinliova (Yaya Köyü) medrese hariç hala ayaktadırlar.
Karaosmanoğlu ATİKE HANIM sebilinin yapım yılı Hicri 1216 / Miladi 1801 yılında yapılmıştır. Yapının güney cephesinde bulunan kitabesine göre sebil Hicri 1216 / Miladi 1801-2 yılında Karaosmanoğlu Hacı Hüseyin Ağa kızı Atike Hanım tarafından yapılmıştır.
Halen faal olan SEBİL mükemmel mermer işçiliği açısından Aydın Koçarlı Cihanoğlu merkez camisindeki şadırvan çeşmesindeki işçiliğe çok benzer. Çeşmenin üç yüzeyinden ikisinde simetrik olarak iki cami panaroması, ortasındaki yüzeyde ise dal ve yapraklardan oluşan muhtelif bitki bezemeleri mermer üzerine işlenmiştir. Bu mermer işçiliği Koçarlıdaki camide olduğu gibi 18. Yüz yıl Rum ustalarına ya da bu sanatı onlara öğreten Türk mermer ustalarına ait olabilir.
KAYNAK: İNCİ KUYULU -(Karaosmanoğlu Ailesine ait Mimari Eserler)