KARA HAYRETTİN PAŞA ÇEŞMESİ – TİRE / İZMİR

İzmir ilinin Tire ilçesinde Mısırlı mahallesinde Kara Hayrettin Paşa camisinin dış sokak duvarında yer almaktadır. Çeşme, Tire çeşmeleri içinde seçkin örneklerindendir.
Kara Hayrettin ünlü Çandarlı ailesindendir. Sadrazamlığa kadar yükselmiştir.
Mısırlı mahallesi, Kara Hayrettin Paşa camisinin Mermer Lahitli aharı alınmış olsa da çeşmesi güzelliği ile dikkati çeken ilk süreç yapılarındandır. Çeşme hem caminin hem de semtin çeşmesidir. Çeşmenin sağ ve sol tarafı iki sütunsal örgüyle belirgin görüntüye kavuşturulmuştur. İç içe geçen iki kemerli bir süslemeye sahiptir. Sivri ve Bursa kemerli iç içe geçmiş iki kemer yapıya farklı bir güzellik katmaktadır. Zamanında oldukça güzel olduğu anlaşılan çeşme bakımsız bir durumdadır. Çeşmenin hemen yanında önceleri tarihi bir kavak (çınar) ağacı bulunmaktaydı.

Kaynak: A. Munis Armağan