HAKİ BABA MESCİD ÇEŞMESİ – MANİSA

Çeşme Manisa Merkez Kaynak Ada Mahallesi 129 Parsel 14013 Sokak (Haki Baba Sokak)’ta yer alan Haki Baba Mescidi’nin avlu girişinin yanında avlu duvarına bağımlıdır.

296 cm. genişlinde, 257 cm. yüksekliğindeki tek cepheli yapı, 50 cm. derinliğinde yuvarlak kemerli bir nişe sahiptir. Çeşmenin üzerinde betonarme bir saçak yer almaktadır. Kemer üzengi noktasından itibaren çeşme aynası ve kemer köşelikleri fayanslarla oluşturulmuş silmeyle çevrelenmektedir. Yapının tüm cephesi fayanslarla kaplanmıştır. Günümüzde işlevini sürdüren çeşmenin suyu nişi ortalamayan lüle deliğinden akıtılmaktadır. Ayna taşının formu ve malzemesi hakkında bir bilgiye sahip değiliz. Niş derinliğini taşan, fayanslarla kaplı bir yalağı mevcuttur. Yapı üzerinde herhangi bir kitabe yoktur. M.Ç. Uluçay’a göre, Serseri Dede adlı bir tarikat ehli tarafından H.1288/M. 1871-1872 tarihlerinde yaptırılmıştır.

KAYNAK: Sipil’den Manisa’ya Ab-ı Hayat Manisa Çeşmeleri