ESKİ ÇUKUR ÇEŞME – KULA / MANİSA

Eski Çeşme: Adını yanındaki camiden alan Eski çeşme Akgün mahallesi 88 sokak ile Ahmet Atay sokağın kesiştiği köşede yer alan ve günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş ve restore edilmiş halen açık olan tek çukur çeşmedir. Toprak alandan 3-4 metre derinlikte köfeke taş yapılı l630 yılında yapıldığı tahmin edilen çeşmeye suyu aktığı yıllarda 2112 metre uzaklıkta bulunan su kaynağından ll00 metresi künk döşeli l0l2 metresi keriz suyolu ile yerin  5-6 metre altından gelmekteydi.
 Bu gün Kula’da bulunması gereken Eski çeşme gibi l2 adet çukur çeşme l970 yıllarında toprak ile kapatılmıştır. Bunlar hocacı çeşme, Alan çeşme, Çukur çeşme Çırçır çeşme, Beş Ulalı çeşme, Çarşı çeşme, Hancılar çeşmesi, Burşuk çeşme, Paşa camii çeşme olup hepsinin suyolu yeraltında olup bazılarının suyolu birbirine bağlı idi ve insanlar içinde rahatça hareket edebilecek genişlikte idi.

Kaynak: Kula Belediyesi