BASMANE ALTINPARK ÇEŞMESİ – İZMİR

İzmir’in Basmane semtindeki Altınpark’ın simgesi haline gelen ve
19’uncu yüzyılda yapılan mermer Türk çeşmesinin ilk fotoğrafının, kentin işgalinde sokaklarda devriye gezen işgal gücü askerleri tarafından çekildiği belirtildi. Fotoğrafın ortaya çıkmasından sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, şu anda bakımsızlıktan dökülen ve kullanılmaz durumda olan çeşmenin, orijinal haliyle yapılıp semt tarihine kazandıracağı belirtildi.
İzmir kent tarihi araştırmacısı ve yazarlarından Orhan Beşikçi, 19’uncu yüzyılda yapılan ve Basmane’nin simgelerinden biri olan tarihi çeşmenin tescilli olmadığını söyledi. Beşikçi, “Uzun uğraşlar ve araştırmalarla şu anda kullanılmayan ve bakımsızlıktan çürüyen tarihi mermer çeşmenin orijinal görüntüsüne, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde ulaştık. İşgal yıllarında, bir Türk mahallesi olan Basmane semtinde, çeşmenin orijinal halinin işgalci askerler tarafından fotoğrafı çekilmiş. Fotoğraftaki çeşme ile Altınpark’taki çeşme karşılaştırıldığında, aynı olduğu görülüyor. Ancak 1932 yılında, eski mezarlık olan ve Musalla bölgesi diye adlandırılan, günümüzde Faik Eren Parkı’na çevrilen alana, yani bugünkü bulunduğu çınar ağacının altına, başka bir yerden taşınmış. Taşıma zorluğu nedeniyle üst kısmı kesilerek getirilen çeşmenin başlığı hala yanı başında duruyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi öncülüğünde, eski haline döndürülecek” dedi.
Beşikçi, eskiden İzmir’de şehir suyu şebekesi olmadığı için su ihtiyaçlarının mahalle çeşmeleri, sarnıç, kuyu ve sokaklardan geçen sakalardan karşıladığını, bu çeşmelerden buz gibi Osman ağa suyu, vakıf suları aktığını dile getirdi.
Kaynak: Heberler.com