ÇOBAN (SATIOĞLU) ÇEŞMESİ ve CAMİİ – KIRKAĞAÇ – MANİSA

Kırkağaç İlçesi Zorağa Mahallesi 24. sokakta, Müftü Camii’nin kuzeydoğusunda bulumaktadır. Çeşme kemer, cephe kuruluşu ve ayna taşındaki kentavros motifine bakılarak en erken 19. yüzyılın başına tarihlendirilebilir.

Tek cepheli sokak çeşmesi düşey dikdörtgen bir cephe kuruluşuna sahiptir. Güneye doğru uzanan haznesinin batı duvarına açılan iki boru ve ince uzun bir yalakla hayvanların su ihtiyacının giderilmesi amaçlanmıştır. Kuzeydeki esas cephe her iki yanında profilli başlıklı iki ayağın bulunduğu sivri kemerli düşey dikdörtgen bir nişe sahiptir. Beyaza sıvanmıştır. Lülesi yoktur. Su bir boruyla akıtılmaktadır. Ayak taşlarından kuzey batıdaki içi hafif oyulmuş şekilde az bir aşınmayla günümüze ulaşabilmişken, kuzey doğudaki kırılmıştır. Yalağı dinlenme taşları hizasında ve cepheden taşkındır. Güney tarafından duvarına bitişik olduğu Satıoğlu Camii orijinal baldeken tarzı minaresine rağmen tamamen onarılması suretiyle orijinal özelliklerini yitirmiştir. Minarenin alt duvarında yer alan küçük bir kitabe sıvanmıştır.

KAYNAK: MANİSA KÜLTÜR VARLIKLARI