BEŞ ULALI ÇUKUR ÇEŞME – KULA / MANİSA

Kula’da kullanılmadığı gerekçesiyle 1970’li yıllarda üzeri kapatılan daha sonra restorasyon çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkartılan Beş Ulalı Çukur Çeşme şu an kullanıma açılmış durumdadır..

Kurşunlu Camisi Meydanı’ndaki, güneyde bir ve kuzeyde iki girişi olan, beş oluğu bulunan Beş Ulalı Çukur Çeşme’yi yapım zamanı bilinmiyor. Roma dönemi eseri olduğu tahmin ediliyor..

Kula’nın Tarihi dokusu içinde bulunan çukur çeşmeler özellikleri bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu çeşmelere dört kaynaktan su gelmekteydi. Bu çeşmelerden 266.819 metre mikap su temin edilmekteydi. İlçe içindeki suyolları künkler ile döşeli idi. Künkler yol boyunca ve bir insanın geçebileceği büyüklükte tüneller mevcuttu. 12 adet çukur çeşmeden şuan iki tanesi restorasyon çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkartılmıştır.

KAYNAK: KULA BELEDİYESİ