Camilerin Bölümleri

MİNARE BÖLÜMLERİNDEN GÖVDE

MİNARE GÖVDESİ

Şerefe ile küp (pabuç) arasında kalan kısımdır. Selçuklu dönemlerinde kullanılan malzemelerden dolayı sekizgen veya onaltıgen şeklinde inşa edilmekteydi. Günümüzde betonarme şeklînde inşa edilen minarelere çokgen ve dairesel şekiller verilmektedir. Yığma olarak yapılan minarelerde gövde yukarıya doğru incelirken, betonarme olarak inşa edilen minarelerde gövde kısmı tepe noktasına kadar aynı genişlikte çıkmaktadır.

Minare gövdesi; Güzel Sanatlar alanında kullanılan bir terimdir.

Güzel Sanatlar’daki anlamı:

(Mimarlık) Minarelerde şerefe ile pabuç arasındaki bölüm.

Minare gövdesi anlamı, tanımı

Mina: Çelikçomak oyununun bir bölümü. Yapı, ev. Minare. Billur, şeffaf. Şarap şişesi. Mine. Gökyüzü. Ar. Liman

Minar: Pınar.

Gövde: Bir şeyin asıl bölümü. Ad ve fiil köklerinden yapım ekleriyle türetilmiş kelime. Ağaç ve bitkilerin dallarının dışında kalan ana bölümü. Kesilmiş hayvanın, sakatatı alındıktan sonraki durumu. Hayvanlarda baş, ayak ve kuyruktan geri kalan bölüm. İnsan bedeninde baş, kol ve bacaklar dışında kalan bölüm.

Minare: Camilerde müezzinin ezan okuduğu, sela verdiği, şerefesi olan, çoğunlukla taştan, yüksek ve ince yapı.

YİVLİ MİNARE

Kaidesi kesme taştandır. Gövde kısmı tuğla ve turkuaz renkli çinilerden yapılmıştır. 8 yivlidir. Minare günümüzde Antalya kentinin sembolü durumuna gelmiştir. Yüksekliği 38 metre olup 90 basamaklı merdiven ile çıkılmaktadır. Yivlerinden dolayı “Yivli Minare” adı verilmiştir.