YIKIK MİNARE – MENDERES / İZMİR

Halk arasında “Yıkık Minare” olarak adlandırılan yapı, Cüneyt bey Camisi’nden Gümüldür’e doğru üç kilometre gidildiğinde, Gümüşsu’ya varmadan yolun kenarında yer alır.
Günümüze yalnızca minaresi ve camiye temel oluşturan duvarlarından bazı parçaları ulaşan yapı, 35×11 metre boyutlarında doğu-batı yönlü, enine dikdörtgen bir plana sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucunda, yapının Beylikler Devri’nde 14. ya da 15. yüzyılda inşa edildiği sanılmaktadır.
Yıkık minarenin hemen yanında türbe mezar bulunmaktadır.
Menderes Belediyesi restorasyon çalışmaları kapsamında yapılan projeyle Yıkık Minare ve çevresinde çalışmalar devam etmektedir.
KAYNAK: MENDERES BELEDİYESİ
Ek bilgi:
I Çelebi Mehmet , Cüneyt Beyi ortadan kaldırmak istediği sıralarda, Cüneyt Bey adını unutturmak için; Menderes in güneyinde, bugün harabe olan ve yıkık minaresi olan camiyi 14. Yüzyılda yaptırmış ve Bu bölgenin adını Cuma Tesmiye koymuştur. Halk arasında (Yıkık Minare) olarak adlandırılan yapı, Cüneyt Bey Camisinden Gümüldür e doğru üç kilometre gidildiğinde, Gümüşsu’ya varmadan yolun kenarında yer alır.