KASIMPAŞA CAMİSİ – MENDERES / İZMİR

Halk arasında (Beş Mihraplı Cami) adıyla da bilinen cami, Kasımpaşa Mahallesi 50. Yıl Caddesi’nde yer alır. 16. yüzyılda inşa edilen vakıf eserlerinden biri olan Kasım Paşa Camisi, medrese ve muallim haneden meydana gelen Kasım Paşa Külliyesidir. Cami, Vezir Kasım Paşa tarafından 1505-1506 yıllarında inşa edilmiş, 1965 yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Geniş bir avlu içinde yer alan caminin güneybatısında, çevresinde bir hazire ile birlikte bir türbe ve avlunun kuzeybatı köşesinde tuvalet ve abdest muslukları bulunmaktadır. Kare planlı, üzeri kubbe ile örtülü bir harim, kuzeyindeki üç birimli son cemaat yeri ve son cemaat yerinin batısında yer alan minareden oluşur.