YENİCEKÖY CAMİ – MUSTAFAKEMALPAŞA – BURSA

Mustafakemalpaşa Devecikonağı bucağındaki Yenice Köyü Camisi’nin 51×62 cm. ölçüsündeki mermer kitabesinden Hızır Paşa tarafından 1901 yılında yaptırıldığı yazılıdır.
Cami kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olup, buna sonradan bir de son cemaat yeri eklenmiştir. Ahşap çatı ile örtülü olan caminin güney duvarının ortasında yarım yuvarlak mihrabı, kuzey kapısında da giriş kapısı bulunmaktadır.
Caminin güney duvarından altlı ve üstlü ikişer, doğu ve batı duvarında ikişer alt, üçer üst, kuzey duvarında da iki alt pencere ile aydınlatılmıştır. Bu pencerelerden alttakiler yuvarlak kemerli üsttekiler de dikdörtgendir.
Cami giriş kısmında antik malzemelerle yapılmış bir çeşmesi vardır.
Bizans dönemi kalıntıları bulunan köyün adına, 17. yüzyıldaki kadı sicillerinde rastlamak mümkündür. Lala Şahin Paşa’nın vakıf köyü olup, Bagenoğulları olarak bilinen ailenin kurduğu söylenmektedir.
KAYNAK: İLİM DÜNYASI