ULU CAMİ – ÖDEMİŞ / İZMİR

Cami, İzmir’in yaklaşık 113 kilometre güneydoğusunda yer alan Ödemiş ilçesinde, çarşı içinde otobüs terminal karşısındadır. Bir kaynağa göre 1702 yılında Yenice Köylü Bıçakçızade MUSTAFA BEY tarafından yapılmıştır. 1852 yılında büyük bir yangın geçirmiştir. Camii’nin içindeki direkler ağaçtandır. Camii’nin sol üst tarafında kuş sarayı bulunmaktadır. Camii’nin ilk etapta 3 kapısı olmasına rağmen yol tarafındaki kapı bilahare kapanmıştır. Camii’nin komple alanı 800 metrekare’dir. İlçedeki merkezi EZAN ve VAAZ sistemi bu camiden okunmaktadır.

Kareye yakın dikdörtgen bir alan üzerine oturan yapı ahşap desteklerin taşıdığı ahşap tavanlı bir harim ve önünde, kuzeyde ve batıda toplam 11 ahşap destek tarafından taşınan bir son cemaat yerinden oluşmaktadır. Duvarları içte ve dışta sıvalı olduğu için inşa malzemesi anlaşılamamaktadır. Kuzey cephe önünde, yapıyı üç yönden çevreleyen avlu duvarı yakın zamanda inşa edilmiştir. Harimin güney duvarı üzerinde yer alan, yarım daire şekilli mihrap nişinin iki yanına, yarısı duvara gömülü birer sütunce yerleştirilmiştir. Üzerleri diğer destekler gibi boyalı olan sütuncelerin başlıkları da kenger yapraklarından oluşmaktadır. Ana niş kemeri üzerinde kalemişi olarak işlenmiş bitkisel süslemeli bir pano, tepeliğin merkezinde ayna perspektifiyle yazılmış bir besmele panosu ve bunu çevreleyen yine kenger yapraklarının işlendiği kalemişi bitkisel bir tepelik yer almaktadır. İnşa kitabesi bulunmayan yapının girişi üzerinde yer alan onarım kitabesi 1856 tarihlidir. Diğer bir kaynağa göre de Çeşitli yayınlarda yapının, 1665 yılında, Tire’li Kabasakal oğlu Mehmed Ağa tarafından küçük bir mescid olarak inşa edildiği, halk tarafından “Bani Camii” adıyla anıldığı, 1856’da onarıldığı belirtilmektedir.