ULU CAMİ – NİKSAR / TOKAT

Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı Kebir Mahallesinde bulunan tarihi Niksar Ulu Cami ile. Bu bölgeden hüküm sürenlerden biri de Danişmentlilerdir. Bu beylik bu yörede birçok esere imza atmıştır. Bunlardan biri de 1145 yıllında Cepnizade Hasan Bey tarafından inşa edilen Niksar Ulu Camisidir. Cami kesme taştan olup dikdörtgen yapılıdır. Caminin minaresi Türkiye’de yapılan camiler içinde en büyük minareye sahiptir. Fakat burada meydana gelen deprem sırasında minaresi yıkılmıştır. 1967-1970 yılları arasında minaresi onarılmıştır. Bu cami Anadolu’daki Ulu camilerin içinde en eski örneklerinden biridir. Kitabe yeri boş olan bu cami ile ilgili çeşitli rivayetler gezmektedir. Bunlardan biri de 2. Abdülhamit’in tuğrası bu camide olduğu söylentileridir. Fakat tuğra günümüze kadar gelmemiştir

Kaynak: Niksar Turizm Md.