SÖKE – İLYAS AĞA (KOCA / CUMA) CAMİ – AYDIN

Söke’nin merkezinde olan bu caminin yapım tarihi belli değildir. S öke Mütesellimi İlyaszade İlyas Ağa tarafından 1821 yılında yeni baştan yaptırılmıştır.
Kesme taş ve tuğla karışımı bir işçilik gösteren cami kare planlıdır. Son cemaat yeri üç yuvarlak sütun ve bunları birbirine bağlayan sivri kemerler üzerine küçük kubbelerle örtülmüştür.
Giriş kapısı üzerinde 14 satırlı h.1237 (1821) tarihli onarım yazıtı bulunmaktadır. İbadet mekanını örten sekizgen yüksek bir kasnak üzerine sekiz pencereli merkezi kubbesi oturtulmuştur. Caminin tek şerefeli minaresi sağ taraftadır. Caminin geometrik motiflerle süslü kapı kanatlarının Balat İlyas Bey Camisi’nden getirtildiği söylenmektedir. Mihrap ve minberi mermer bezemelidir.
Söke Şehir Merkezinde bulunan Tarihi İlyas Ağa Camisi, Balat Köyü’nde bulunan ve restorasyon çalışmaların sürdürüldüğü tarihi İlyas Bey camisi ile tabela ve isimleri sık sık karıştırılmaktadır.
İlçeye 30 kilometre mesafede bulunan Balat Köyünde Menteşeoğulları’ndan İlyas Bey tarafından 1404 tarihinde yaptırılan ve 1955 yılındaki bölgede meydana gelen depremden etkilenen İlyas Bey Camisi ile sık sık karıştırılmakta.
Söke’deki caminin isminin “İlyas Bey” camisi olarak tabela ile isimlendirilmesini doğru bulmayan vatandaşlar kente gelen yabancıların camiyi ziyaretlerinde bu tarihi hata ile yüz yüze geldikleri ifade edilmektedir.
KAYNAK: SÖKE EKSPRES COM