SİNANPAŞA (HACI ÖMER ) CAMİİ – AFYONKARAHİSAR

Sinanpaşa mahallesinde bulunan cami, ilk olarak miladi 1297 tarihinde Sahipata Fahrettin torunlarından Mehmet Bey tarafından yaptırılmaya başlanmış, onun bir savaşta şehit düşmesi nedeniyle dört yıl sonra, miladi 1301 yılında oğlu Ahmet Bey tarafından tamamlattırılmıştır. Sinanpaşa isminin kaynağının da, caminin büyük onarımını yaptıran Sahipataoğullarından Hacı Sinan Bey olduğu bilinmektedir. Caminin son büyük onarımının 1232 yılında hayır sahibi Benderlizade Alioğlu Hacı Ömer tarafından yaptırıldığı onarım yazıtından anlaşılmıştır. Caminin ana giriş kapısı batıya düşen duvarına yerleştirilmiş olup, giriş kapısının üzerindeki balkon, minare olmadığı için ezan okumak amacıyla kullanılmaktadır. Giriş kapısından harime bağlantı, beş basamaklı merdivenle sağlanmış, Oniki basamaklı ahşap minber ve çokgen formlu vaaz kürsüsü güneybatı köşeye yerleştirilmiştir. Kıble duvarındaki mihrap da, ahşaptan ve duvardan çıkıntılı biçimde yapılmıştır.

KAYNAK: AFYONKARAHİSAR İNANÇ TURİZMİ