22 Ocak 2025
Camiler

ŞEYH ŞAMİ CAMİİ – SULAKYURT – KIRIKKALE

Sulakyurt ilçe merkezinde bulunan cami, Şeyh Şami tarafından 15. yüzyılda yaptırılmıştır. Değişik zamanlarda tahribata maruz kalmış, yapılan onarımlar sonucu mimari özelliklerini kısmen kaybetmiştir. İlçenin kurucusu Şeyh Şami’ye ait türbe de bu caminin yanında yüksekçe bir yerde bulunmaktadır. Bu türbe, yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir. Evliya Çelebi, asıl adı Hamza olan Şeyh Şami’nin saygın bir kişi olduğunu belirtmektedir.

Şeyh Şami ismi kuruluşundan 1940 yılına kadar sürmüş olup, 1940 yılında Konur adını alarak Bucak merkezi haline gelmiştir. 1956 yılında belediye kurulan ve 1960 yılında Sulakyurt adıyla Ankara iline bağlı bir ilçe merkezi olmuştur. 3578 sayılı yasa ve 1989 yılından itibaren Ankara ilinden ayrılarak Kırıkkale iline bağlı bir ilçe olmuştur. 

Kırıkkale’de Selçuk Devleti zamanında Şeyh Şami ve oğlu Şeyh Carullah tarafından 15. yüzyılda yaptırılan her iki cami hala orijinalliğini koruyor. Büyük Şeyh Şami adlı köy bugün “Sulakyurt” adıyla, Küçük Şeyh Şami ise “Yeşilyazı” ismiyle anılmaktadır.
Kırıkkale, Sulakyurt ilçesinde bulunan 15. yüzyıl Selçuklu dönemine ait camiyi asırlık ahşap direkler ayakta tutuyor. Caminin hemen bitişinde ise Şeyh Şamî Türbesi yer alıyor. İlçeye bağlı 10 kilometre uzaklıktaki Yeşilyazı köyünde ise oğlu Şeyh Carullah tarafından yaptırılan Şeyh Şami Camii orijinalliğini hala koruyor. Yapıldığı tarihten bu zamana kadar ibadete açık olan baba ve oğlunun yaptırdığı cami, yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret ediliyor.
Selçuklu zamanında yapılan eserin Anadolu’daki nadide yapılardan bir tanesi olduğunu belirten Sulakyurt Kaymakamı Yunus Emre Vural, “Zira Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde birkaç cümle ile kendisinden bahsederken şöyle diyor;

 ‘Hazreti Şeyh Şamî’yi gelip ziyaret eyledik;

çok şükür Hakk’a yine hüsn’i ibadet eyledik’

şeklinde kendisinden metih ile bahseder. Yine kendisinin asıl adının Hamza olduğunu, Hamza ve tarikatının üzerinde kaldığını pek çok kerametinin bulunduğunu camimizin hemen yakınında bulunan çeşmeye asası ile yere vurarak su çıkarttığı söylenir. Yine Evliya Çelebi eserinde buradan 200 evli çok güzel bir köy olarak bahseder” dedi.
Şeyh Şamî Hazretleri bin 300 yılın sonlarında Anadolu’ya gelip yerleşiyor. Türkistan taraflarından geldiği bilinmekte, ilk camisini bu tarafta Sulakyurt merkezi dediğimiz kısımda yapıyor. İkinci camisi de çocuğu Şeyh Carullah tarafından buraya 10 kilometre uzaklıktaki Yeşilyazı köyünde imar edilmiş vaziyette. Şu anda her iki camimizde türbeleriyle birlikte ayakta, ülkemizdeki nadide Selçuklu eserlerinden bu vatanın bizlere ait olduğunu gösteren en önemli eserlerden olduğunu söyleyebiliriz..

Bir yanıt yazın