HATUNİYE CAMİİ – BERGAMA / İZMİR

Bergama, Ertuğrul Mahallesi Hatuniye CaddesiNo:15 de bulunan bu cami 1875 (H.1292) yılında Dayızade eşi Şemsi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Cami günümüzde ibadete açıktır. Doğu cephesinin önünde (minare hizasından başlayarak güneye doğru uzanan bölüm) camekânlı bir duvarla kapatılarak bir son cemaat yeri oluşturulmuştur. Yapının doğu cephesinde iki pencere, cephenin kuzey ucunda harime giriş kapısı yer alır. Harime giriş kapısı açıklığı yuvarlak kemerli üzengi taşları ve iki şeritli basit silmelerle belirtilmiştir. Ahşap tavanlı olan harim sekiz pencere açıklığı ile aydınlatılmaktadır. Cephe dışına taşan yarım daire planlı mihrap, yuvarlak kemerli kavsaraya sahiptir. Kavsara: İslam mimarisinde, dini ve sosyal yapıların portal ( taçkapı), mihrap gibi yerlerinde bulunan yarım kubbeye benzeyen üst bölümdür.

Yapının doğu cephesindeki iki pencere açıklığı, düşey dikdörtgen ve taş sövelidir. Yapının harime giriş kapısı üstünde bir kitabe yer alır. O. Bayatlı 1292/1875 yılında yapıldığını söylemektedir. Yol üzerinde yer alan çeşmesi de aynı kişi tarafından yaptırılmıştır. Doğu cephesi dışında yapının geri kalan kısımları yenilenmiştir.