SAĞANCI KÖYÜ CAMİİ – BERGAMA / İZMİR

Sağancı Köyü Bergama’nın güney batısında yer alır. Doğuda Ovacık, güneyde Süleymanlı, kuzeyde Pınarköy Köyleri ile çevrilidir. İlçe merkezine uzaklığı 15 km’dir. Ekonomisi tarıma dayalı olan Sağancı Köyü’nde zeytin, zeytinyağı, bamya ve buğday yetiştiriciliği ile uğraşılmaktadır. Orman kenarı niteliğindeki 80 rakımlı Sağancı Köyü; 316 nüfus, 132 hane sayısına sahiptir.

Cami, Sağancı köyü, köy meydanında, 158 Ada, 5 Parsel de 1464,60 metrekare tapu alanına sahip cami eski yağhane ile müşterek alana sahiptir.

Eski yaşayanlardan caminin yerinde kilise olduğu onun üzerine tadilatla yapıldığı söylenmiştir.

Dikdörtgen yapım planlı cami, kırma çatılı olup çatısı kiremit ile kaplıdır. Kalın gövdeli tek şerefeli minaresi caminin kuzey-batı köşesinde yapılmıştır.

Cami giriş kapısındaki Türkçe kitabesinde 1926 yapıldığı yazılıdır. Aynı şekilde Caminin yapım beratında da 1926 yılında yapıldığı, ayrıca caminin toplam alanının 480 metrekare, iç alanın ise 80 metrekare olduğu, 100 kişilik bir kapasitesi olduğu yazılıdır.

Geniş bir avludan dört basamakla caminin son cemaat yerine metal bir kapıdan girilir. Harim enine dikdörtgen planlı mihrap nişi alçı işleme ile süslenmiş olup minber, kürsü, kadınlar mahveli ahşap malzemeden sade bir görünüm ile yapılmıştır.

Kaynak: Emin Urgun