SABİT BEY CAMİ – YAĞHANELER – KARABAĞLAR / İZMİR

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı yağhaneler semtinde Güneşli Mahallesindedir. Köstence köprüsünün hemen altındadır.

1989 yılında hayırsever müteahhit SABİT YILMAZ BEY tarafından eski tekke yerine yaptırmıştır. Çift minareli, iki katlı dikdörtgen planlı ihtişamlı bir camidir. 1. Kat son cemaat yeri gibi kullanılan giriş kısmında Mihrabın olması günlük vakit namazlarının çoğu bu kısımda kılınmaktadır. Cuma günü ve özel günlerde yoğun kalabalık olduğunda esas mekân olan üst kat devreye giriyor. Üst kat genişçe bir mekân içindeki kubbe oldukça yüksek ve kalem işi süslemeleri dikkat çekiyor. Mihrap seramik kaplı ve üst kısım ayetlerle süslüdür. Duvarlarda kalem işi süslemeler iç mekâna güzellik katmaktadır. Ahşaptan yapılmış kürsü ve minber aynı dekora sahip ve gayet kibar görünümlüdür. Çok miktarda pencere ile cami iç mekânı aydınlatılmıştır.

KABRİSTANIN TARİHÇESİ

Hacı Bektaş-ı Veli’nin müritlerinden olan Şemsi Baba Rumi 1270 miladi 1855 ‘li yıllarda, bağlık ve zeytin bahçeliği olan bu yerde, önceden var olup sonra yıkılan KARADUTLU TEKKESİ’ni yeniden yapmak suretiyle insanlara irşat hizmetlerini anlatmaya ve davet etmeye burada devam etmişlerdir.

Neticede yıllarca atıl ( iş görmez) halde kapalı kaldıktan sonra ( yaklaşık 83 yıl) 1989 yılında bir hayırsever müteahhit SABİT YILMAZ BEY tarafından tekkenin olduğu yere, burada yatanların ruhlarını şad etmek, hem de hızla nüfusu çoğalmakta olan mahallenin cami ihtiyacını karşılamak için tekkenin bulunduğu yeri daha geniş tutarak bu camiyi yaptırmış ve insanların hizmetine sunmuştur.