PEŞREFLİ KÖYÜ CAMİSİ – TİRE / İZMİR

PEŞREFLİ köyü İzmir ilinin Tire ilçesine bağlı Tire’nin doğusunda Tire ile Gökçen beldesi arasındadır.
Köyün camisi yeni halinden önce Pir Veli’nin köyde yer alan zaviyesi bir süre mescit olarak kullanılmış, daha sonra temelden yıkılarak Mehmet Bin Abdurrahman tarafından yeniden inşa edilmiştir. Cami dikdörtgen planlı, kırma çatılı, çatısı kiremit kaplıdır. Tek şerefeli minaresi en eski yapısıdır. İç mekanı sade olan caminin avlu ve bahçesi daha görkemlidir. Asırlık ağaçları, değerli haziresi, devşirme malzemelerle süslü olması dikkat çekmektedir.
Bir Türkmen köyü olan Peşrefli 1530 yılı Defteri Hakani belgelerine göre Tire’nin en büyük köyüdür. Köy, ŞEYH BEDREDDİN ailesi bakımından Eğridere köyü ile birlikte çok şey ifade etmektedir. Zira Eğridere, Şeyh Bedrettin’in köyü olarak görülürken; Bedreddin’in ağabeyi İsmail’in oğlu PİR VELİ ‘nin mezarının Peşrefli’de yer alması iki tarihsel köyü ortak değerler içine almaktadır