PANCARCI CAMİİ – ÜRGÜP – NEVŞEHİR

Ürgüp ilçesi merkezinde yer alan Pancarlık Camii iki bağımsız birimden oluşmaktadır. Kapısı üzerindeki yeni levha H.1410 / M1687 yılında Osmanlılar zamanında Yöresel düzgün kesme taştan inşa edilmiş yapının altı kemer üzerine taş yığma biçiminde inşa edilmiştir. Yazlık bölüm yol üzerine inşa edilmiş olup, kemer üzerine ahşap döşeme olarak yapılmıştır. Yazlık bölüm asıl bölüme bitişik vaziyettedir. Minare küçük tipte ve 4 kösedir. Yazlık bölümün kesme taştan yapılmış mihrabı vardır. Küçük minaresi bulunmaktadır. Şadırvan yoktur. Mevcut olan 2 şamdanlık vakıflar tarafından incelenmeye alınmıştır. Kesme tastan yapılı olan mihrap ve minberin estetik yönden herhangi bir özelliği yoktur

Kuzey güney doğrultusunda uzanan ve bugün kullanılan alt katın kapısı, hemen batısında yer alan kabaltıya açılmaktadır. İkinci bölüm ise sokaktan geçilen merdiven ile çıkılan kabaltı üzerindeki ikinci bölümdür. Alt kat, asıl harim bölümü; kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve aynı doğrultuda altı takviye kemeri ile desteklenmiş sivri tonoz örtülüdür. Aynı özellikleri gösteren üst katta ise sivri tonoz yalnızca üç takviye kemeri ile desteklenmiştir. Üst birimin oturtulduğu kabaltı ise beş beton sivri kemer üzerine yerleştirilmiş kirişlemesi alttan kaplamalı tavan ile örtülmüştür.