ALACA MESCİT – MEHMET BEY CAMİ – TİRE / İZMİR

Mehmet Bey Cami, Tire nin Dere Mahallesi Alacamescit semtinde yer almaktadır. Caminin adı da kayıtlarda Alacamescit olarak geçmektedir; Caminin asıl banisi bilinmemekle birlikte asıl bani olarak, camiyi onaran Hüsam Dedenin (Hüsamettin) oğlu Mehmet Beyin adı geçmektedir. Tüm vakıf kayıtlarında caminin Emir Mehmet tarafından onarıldığı bilgisinin bulunması, camiyi daha önceki bir tarihe götürmektedir.
Gerek Tire Şeriye Sicil Defterlerinde, gerek, yukarıda sözü edilen 1531 tarihli Evkaf Defteri kayıtları birliktelik göstermektedir; Mescid-i mezbur harabeye müteveccih olup Mehmet Bey nam sahibilhayr tarafından tamir edilip cami olmuştur. Bu bilgiyi esas alacak olursak Mehmet Bey, caminin ikinci banisidir ki Tire camilerinin bazılarında bu şekilde ikinci bani adları görülmekte ve camiler sonraki adlarla anılmaktadır.
Caminin kuzeyinde de Mehmet Beyin kardeşi Osman Ağanın Medresesi yer almaktaydı. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğünün kayıtlarında, Mehmet Beyin kardeşi Osman Ağanın bu camiye vakfı olduğu anlaşılmaktadır.
Mehmet Bey Camisi, mimari özellikleri itibariyle minaresinde kısa üçgenli küpten sonra gövde iki sıra süslü şeritle başlar, tuğlaların dizilmesiyle zikzak formlar verilmiş olan iki sıra süsleme arasında yine tuğlaların yaptığı baklava biçimli koyu renkli bezemeler yukarıdaki süslü ince şeride kadar dizelerle uzanırlar. Sonra gelen beyaz bir bilezik, alt gövde süslemelerini, şerefe altına dek devam eden iç içe geçmiş Y motiflerin oluşturduğu bezemeli bölümden ayırır. Son cemaat yeri iki kubbeli olan caminin son cemaat yerinin bir duvarı çeşmedir. Caminin yanında taş ve tuğla işçiliği bir arada görülmektedir. Minaresi tek şerefelidir.
Kaynak: Prof. Dr. Mehmet Şeker