AKKOYUNLU CAMİ – ÜZÜMLÜ / ERZİNCAN

Cami Erzincan ili Üzümlü ilçesi Bahçe şehir mahallesindedir.
Erzincan ve Üzümlü, Koyunlu Türklerinden Kara ve Ak olanların hâkimiyetinde uzun yıllar yaşamıştır. Kara Koyunlular, ve sonrası Ak koyunlar çeşitli kabilelerin /aşiretlerin bir araya gelerek birlik teşkil etmesinden meydana gelmişti. Caminin ismi tarihi yaşanmışlıklardan kalmıştır.
Cami son dönemlerde restorasyon geçirmiş ve özgün kimliğini kaybettiği görülmektedir. 1957 yılında minare restore edildiği şerefesinde yazılıdır.
Dikdörtgen plana sahip cami kiremit malzeme kaplı çatıya sahiptir. Tek şerefeli minaresi son dönem restorasyonda gösterişli bir görüntü kazanmıştır.
Cami harimine küçük bir son cemaat yerinden girilir. Mihrap nişi son dönem çinileri ile kaplanmıştır.
Kürsü ve Minber ahşap malzemeden gayet sade olarak yapılmıştır. Kadınlar mahveli merdivenle çıkılan üst kat oluşmuş bir yapıda ahşap olarak yapılmıştır. Tam altında müezzin mahfeli de aynı görüntüde son dönem restorasyon boyalı temiz görüntüsü ile dikkat çekmektedir.
KAYNAK: ANONİM