MÜFTÜ MESUT EFENDİ CAMİ – AĞIRNAS – MELİKGAZİ – KAYSERİ

Melikgazi ilçesi, Ağırnas mahallesi Mimar Sinan sokak No:3 de;Mimar Sinan’ın doğduğu evin yakınlarında bulunan, 1906 tarihli Müftü Mesut Efendi Camiidir.
Camiye adını veren Mesut Efendi Ağırnas’ta doğmuş. Kayseri’de müftülük görevi yapmış. İlmî başarısından dolayı İstanbul’a çağrılmış. Meşhur “Mecelle Cemiyeti”ne katkılarda bulunmuş. Hukuk alanındaki çalışmaları “Mir’at-ı Mecelle” ismiyle kitaplaştırılmış. 1892 yılında vefat etmiş. Cami vefatından sonra tamamlandığına göre muhtemelen başkaları tarafından yapılıp onun adı verilmiş.
Caminin çatısından yükselen köşk minare Kayseri cami mimarisinde önemli bir yer tutar. Doğrudan doğruya binaya veya avlu duvarının bir cephesine bitişik taş bir merdiven ve bunun yukarı ucunda dört ayaklı bir köşk bölümden ibaret olan bu minareler, Kayseri ve Nevşehir bölgesinde yaygındır. Üzerleri genellikle piramidal bir külâhla örtülü olan bu minareler, yerleşim birimlerinde bilhassa düz damlı yapıların birbirine benzemesinden dolayı cami ve mescitlerin bir nevi işareti olarak görülmüş.
KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR VARLIKLARI