AŞAĞI EVEREK (KİLİSE)FATİH CAMİİ – DEVELİ – KAYSERİ

Develi İlçesi’nde yer alan Aşağı Everek Fatih Camii, kitabesinden edinilen bilgilere göre Hicri 1244 (1828) yılında inşa edilmiş bir Ermeni kilisesidir. Develi İlçesi’nde Ermeni cemaatinin kalmamasının ardından uzun süre kendi haline terk edilmiş olup, daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 1978 yılında camiye dönüştürülmüştür.
Kesme taştan inşa edilen caminin dış duvarlarında şerit biçiminde kırmızı tuğladan hatıllar bulunmaktadır. Bu şekilde yapının dış görünümünün hafifletilmesi amaçlanmıştır.
İbadet mekanı altı sütun ile bölümlere ayrılmış olup, bu sütunlar pandantifli merkezi bir kubbeyi taşımaktadır. Aşağı Everek Fatih Camii’nde bezeme açısından önemli derecede mimari bir eleman dikkat çekmemekle beraber sütun başları ve giriş kapısı ilginçtir.
KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR VARLIKLARI