MERKEZ ÇARŞI CAMİİ – SELENDİ / MANİSA

Merkez Çarşı Camii Manisa’nın Selendi İlçesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor. Caminin kimin tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Cami hakkında da yeterli bilgi bulunmuyor. Yalnız caminin içinde giriş kapısının üzerinde bir kitabe var. Bu kitabede;

Demircinin Sofular Mahallesinden

Tacir Ali Ağalardan Hakkak ve sa’yini Emin Fahri

El – Hat Baki vel-ömrü fani

El – Abdi asi verrabbi afi

Sene 1328

Yazılı bir kitabe bulunuyor. Bu kitabede yazıldığına göre ve anlatılanlara göre cami 1328 yılında tamir görmüş. Başka da bir bilgi yok.

Cami dikdörtgen planlı olup çatısı kiremitle kaplı, Camiye giriş kapısının hemen sağında tek şerefeli bir de minaresi var. Minare ve cami yakın zamanlarda tamir görmüş. Son cemaat yeri kapalı ve harim kısmıyla aynı çatı altında birleştirilmiş. Cami giriş kapısının önünde bir bahçesi var beton kaplı, bahçe içerisinde sonradan yapıldığı anlaşılan bir de şadırvanı var. Caminin içi değişik bir mimari ile yapılmış, tam ortada orijinalliği bozulmamış bir sütun ve sütun etrafında dört adet kubbe var. Her bir kubbe değişik kalem süslemeleriyle süslenmiş, eski özelliğini yitirmemiş. Fakat bazı yerleri bozulmuş oraları da çirkin bir şekilde kireçle boyanmış. Mihrabı sonradan yapıldığı belli, camiye yakışmayan bir şekilde çini ile kaplanmış. Minber ve kürsüsü eski özelliklerini ve orijinalliğini korumuş. Cami iç mimarisi hemen hemen hiçbir camide rastlamadığımız bir biçimde yapılmış. Sermahfil kısmı mermer sütunlar üzerine oturtulmuş ve tavan kısmı tahta ile kaplanmış. Korunması gereken çok değerli kültür varlıklarımızdan biri, cami içi çok güzel ve huzur verici bir görünümde.