KURŞUNLU CAMİİ – MUĞLA

Muğla merkeze ziyarete gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olan bir camidir burası. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü dönemlerde yapılan en seçkin eserlerinden birisidir. Kurşunlu Camisi’nin gerek binasının yapımında, gerek bahçesinde, gerekse şadırvanında Osmanlı döneminin mimarisine ait motifler görülebilmektedir. Kurşunlu Camii, Menteşe Balıbey Mahallesinde bulunan Osmanlı dönemine ait camiidir.  1493 tarihinde Menteşe beylerinden Esseyyid Şucâeddîn Bey’in isteği üzerine yaptırılmıştır. Mimarisi klasik Osmanlı mimarisi özelliği taşır. Cami olarak kullanıma açılmadan önce 30 derslikli medrese olarak hizmet vermiş olan camii şimdi görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 1900’de Şerif Efendi tarafından son cemaat yeri eklenmiş, minaresi de aynı yıllarda Hacı İsmail tarafından yapılmıştır.

Kurşunlu Camisi’ni diğer camilerden ayıran en önemli özelliği 1853 yılında gördüğü tamir sırasında kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. Kurşunlu camisi 510 yıllık bir tarihe sahiptir. Birçok bakımdan onarımdan geçmiş günümüze gelmiştir. Camii içinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla işlenmiştir. Caminin içinde bulunan Kâbe ve yelkenli gemi resimleri görülmeye değerdir. Düzgün kesme taştan örme beden duvarları Selçuklu Mimarisi özelliği taşımaktadır. Kurşunlu Camisi Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde yer almaktadır.

Osmanlı’nın bu topraklara hâkim olduğu dönemlerinde yapılan son derece değerli bir eserdir.

Kaynak: Muğla İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü