KUMRULU MESCİD – İZMİR

Adres: 1273 Sokak No:6 Basmane – İZMİR

Kimi araştırmalara göre, 1757 yılında yapıldığı belirtilen mescid, bazı araştırmacılara göre eski bir şapeldir.
    Osmanlı’nın İzmir’deki son yadigârlarından biri olan, Hatice Sultan tarafından Hicri 1170 senesinde Ramazan ayı başlarında açılan ( Miladi 1757 yılında) Kumrulu Mescide yıllardır hiçbir bakım yapılmaması sebebiyle 18. yüzyıldan kalma hat süslemeleri ve sıvalar dökülmeye başlamış vaziyette. Yağan yağmurlarla çatıdan sızan sular, binanın tavanında çürümelere sebep olduğu görülüyor. Mescidin adını çatısına yuva yapan kumrulardan alan binanın kırık pencerelerinden giren kumruların, bilinmeyen sebeplerle mescitte ölmesi ise dikkatlerden kaçmıyor.

İSMİNİ ÇATISINA KONAN KUMRULARDAN ALMIŞ

Konak ilçesi Basmane semti 1273 Sokak’taki Kumrulu Mescid’in, ismini çatısına yuva yapan kumrulardan aldığı söyleniyor. Kitabesinde, Hicri 1170 senesinde Ramazan ayı başlarında (Miladi 1757 Mayıs ayında) ibadete açıldığı ve İzmirli Hatice Sultan tarafından yaptırıldığı yazıyor. Hatice Sultan ve çocuklarının kabirlerinin, mescidin ön tarafında, bugün itibariyle “küçük dükkân” olarak bilinen yerde olduğu söyleniyor ancak 1930’lu yıllardan sonra bu alanların, sandukalar kaldırılarak dükkân haline çevrildiği kaydediliyor