HAN CAMİ – KAYSERİ

Kayseri merkez, Talas Caddesi üzerinde bulunan bu yapı XIII. Yüzyıl Selçuklu eseridir. Caminin herhangi bir kitabesi bulunmadığı için, kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı bilinmemektedir. Vaktiyle Kayseri şehri surlar içindeydi. Geceleyin şehir kapıları kapatılınca geç kalanların ve yolcuların konaklaması için bu han inşa edilmiştir. Zamanla hana ihtiyaç kalmayınca bu yapı camiye çevrilerek ibadete açılmıştır. Herhangi bir kitabesi olmadığından dolayı hana çevriliş tarihini de bilemiyoruz. Caminin ismi de bu sebeple Han Camii olarak verilmiştir.
Yapının içi ve dışı tamamen yöreye ait olan sarımtırak kesme taşlardan inşa edilmiştir. Camiye çevrildikten sonra minare ve mihrap eklenmiştir. Şimdiki kapıları sonradan açılmıştır. 1273 ve 1314 yıllarında iki defa onarılan camii, bir ara depo olarak kullanılmış ve 1950 yılında tekrar ibadete açılmıştır.
KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR ENVANTERİ