ARMUTLU ULU ( BABÜROĞLU ) CAMİ – KEMALPAŞA – İZMİR

İzmir ili, Kemalpaşa ilçesi , Armutlu Beldesinde çarşı içinde olan cami H 1188 / M 1774 yılında yapılmıştır. Yapan kişi olarak Babüroğlu ailesi olduğu sanılmaktadır. Caminin özelliği enine yerleşim planlı olmasıdır. Ayrıca Düz kiremit çatılı, iç mekan ahşap malzemeden sade olarak yapılmış. Dış kısım kesme taş ve tuğla karışık malzemeden yapılmış olup, Tek şerefeli minaresi caminin doğusundadır. Cami giriş kısmında oldukça yüksek haziresi dikkat çekmektedir. Uzunca bir avlusu, enine yerleşimin bir göstergesidir.

Cami iç kısım gayet sadedir. Sonradan yapıldığı tahmin edilen tek tip mermer malzemeden yapılmış; mihrap, minber, ve kürsü fazla işçilik içermez şekilde sadedir. Tavan kısım ahşap malzemeden kaplı olup, merkez avizenin asıldığı sekizgen rozetin göbek kısmı motiflidir. Son cemaat yeri de sade olup, bir kısmı bayanlara ayrılmıştır. Yapım kitabesi son cemaat yerindedir. Harim giriş kapısı orjinal ve ahşaptır.