ARİF AĞA CAMİİ – TAVŞANLI – KÜTAHYA

Tavşanlı Yeni Mahallesi, Haşim Benli Bulvarı No:27 bulunmaktadır. Son dönem restore edilen camilerimizdendir.

Yapım yılı Arifağa Camiinin ana giriş kapısının karşısındaki çeşme üzerinde küçük bir kitabe, sarı renkli mermer üzerine Arapça olarak kazınmış mensür bir metin ihtiva ediyor.

Caminin de 19. Yüzyıl yapısı olduğu çeşmeden önce yapıldığı sanılmaktadır. Büyük bir kubbesi kurşun kaplıdır. Tek şerefeli minaresi cami giriş kapısına göre sağ köşededir. Giriş kapısı üzerinde ve sağ ve solunda da birer tane olmak üzere üç küçük kubbe vardır. Ayrıca bu küçük kubbelerin üstünde son cemaat yeri giriş holu üzerinde üç kubbe vardır.

Harim içi üç tarafı ahşap mahvel şeklinde düzenlenmiş. Mihrap bir niş çeklinde alçı süslemelidir.

Minber ahşap işlemelidir. Ayet ve kalem işi madolyanların işlemelerinde ince bir işçilik gözlenmektedir.

Kaynak: Hasan Efe Tavşanlı Tarihi -1- Kitabı (Ağustos 2010) (çeşme açıklaması)