ALİ RIZA GÜVEN CAMİ – BORNOVA / İZMİR

İzmir’in Bornova ilçesi, Erzene mahallesi 116/4 sok. No:1 de, Bornova, Manisa yolu üzerindeki Topçu Tugayı’nın tam karşısındadır.
Son dönem yapılan camilerin en güzel ve görkemlilerindedir. Banisi merhum Ali Rıza Güven Beyefendidir. Cami 1996 yılında Mimar Ömer Eryılmaz tarafından tasarlanmış ve yapılmıştır. Caminin arsasının %35 hissesi Emine Messeret Esenli ve Zeynep Mesadet Ölçüm’ün varisi ve vekili Ahmet Bedrettin Esenli tarafından 1996 senesinde hibe edilmiştir.
ALİ RIZA GÜVEN
1914 yılında Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı Sarıhacılar köyünde doğdu. Tam birinci dünya savaşının yaşandığı yıllar. Harbin patlaması ile henüz altı aylıkken babası askere gidiyor. Küçük Ali Rıza bir buçuk yaşındayken babası askerde ölüyor. Amcası aynı şekilde Gelibolu’da birer hafta arayla ölüyorlar. Fakat bu ölümden birbirlerinin haberi olmuyor. Çocukluk yılları fakirlikle geçti. Köyden belki 30-40 kişi Çanakkale’ye giderek şehit olmuş.
1928 yılında İzmir’e geldi. Harf devrimi henüz yeni yapılmış ve yeni alfabe kursları devam etmektedir. İlk geldiğinde İzmir’de bir akrabasının ticarethanesinde çalıştı. Yardımcı çırak işe başladı. 1933 senesinde Ankara’ya gitti. Ankara’da bir tuhafiye dükkanı açtı. O zaman 20 yaşında bir delikanlı idi.
1941 yılında bir akrabasının kızıyla evlendi. Evlendikten sonra ailece İzmir’e yaptıkları bir ziyaret dolayısıyla orada kalıp ticaret yapmayı kararlaştırırlar.
1943 yılında İzmir’de son yıllara kadar yapmış olduğu tuhafiye işini küçük çaplı bir dükkanda kurdu.
Ali Rıza Güven millete hizmet yoluna adanmış bir hayat yaşadı. İzmir’de ticaretle uğraşan Güven kazandığı parayı ihtiyaç sahipleriyle paylaşan saygın bir iş adamıydı. Güven, 1950’den bu yana eğitim alanında hizmet veren Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği’ne en çok emeği geçen isimlerden biriydi.” Bir asra yakın bir ömrü memleketine ve memleketinin insanlarına hizmet yolunda geçiren Ali Rıza Güven 92 yaşında hayatını kaybetti. Bütün varını yoğunu Hak yolunda seferber eden Güven’in destan gibi hayatından geriye kalan yetişmesine vesile olduğu binlerce genç Güven’in cenazesi İzmir Bornova’da kendi adını taşıyan camide öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından defnedildi.. Merhuma Allah’tan rahmet diliyoruz.