SİNTAVA’DAN – GYÖR’A RESİMLER / MACARİSTAN

GYÖR – MACARİSTAN

Macaristan’ ın kuzeybatısında, Győr-Moson-Sopron İdarî Bölgesinin baş şehri olan bir kenttir. Tuna Nehri kollarından Mosoni Duna, Rába ve Rábca nehirlerinin buluştuğu yerde bulunan şehir, Budapeşte ve Viyana şehirlerinin ortasında önemli bir ulaşım noktasında yer almaktadır. Macaristan, Győr-Moson-Sopron County ve Batı Transdanubia bölgesinin başkenti ve – Budapeşte ile Viyana’nın tam ortasında- Orta Avrupa’nın önemli yollarından birinde yer almaktadır. Macaristan’ın altıncı en büyük şehri ve yedi ana bölgesel merkezinden biridir.

TARİH

Yanı sıra civardaki Tuna Nehri antik çağlardan beri kültürleri değişen yaşadığı olmuştur. İlk büyük yerleşim MÖ 5. yüzyıla kadar uzanıyor; sakinleri Keltlerdi . Kasabaya Ara Bona “İyi sunak” adını verdiler ve daha sonra sekizinci yüzyıla kadar kullanılan bir isim olan Arrabona ile sözleşme yaptılar. Kısaltılmış şekli hala şehrin Almanca ( Raab ) ve Slovakça ( Ráb ) isimleri olarak kullanılmaktadır.

Romalı tüccarlar MÖ 1. yüzyılda Arrabona’ya taşındı. MS 10 civarında, Roma ordusu Batı Macaristan’ın Pannonia adını verdikleri kuzey kesimini işgal etti . Roma İmparatorluğu doğuda yaşayan kabilelerin sürekli saldırıları nedeniyle 4. yüzyılda bölgeyi terk etse de kasaba iskânlı kalmıştır.

Yaklaşık 500 bölge Slavlar tarafından, 547’de Lombardlar tarafından ve 568 – c. Avarlar tarafından 800, o zamanlar Frenk ve Slav etkisi altında . Bu süre zarfında adı Rabba ve daha sonra Raab idi . 880 ile 894 yılları arasında Büyük Moravya’nın bir parçasıydı ve ardından kısaca Doğu Frank egemenliği altındaydı.

Macarlar 900 civarında kasaba işgal ve terk edilmiş Roma kale müstahkem. Macaristan’ın ilk kralı I. Stephen burada bir piskoposluk kurdu. Kasaba Macarca Győr adını aldı. Macarlar, şimdi şehir merkezinin güneydoğu kesiminde çadırlarda, daha sonra kır evlerinde yaşadılar. Kasaba, Macaristan tarihinin tüm denemelerinden ve sıkıntılarından etkilendi: Moğol istilası sırasında (1241-1242) Moğollar tarafından işgal edildi ve ardından 1271’de Çek ordusu tarafından yıkıldı.

Feci Mohács savaşından sonra Baron Tamás Nádasdy ve Kont György Cseszneky , Kral I. Ferdinand için kasabayı işgal ederken, John Zápolya da onu ilhak etmeye çalışıyordu. Bugünkü orta ve doğu Macaristan’ın Osmanlı işgali sırasında  (1541 – 17. yüzyılın sonları), Győr’ün komutanı Kristóf Lamberg, kasabayı Türk ordusundan korumanın boşuna olacağını düşündü. Kasabayı yaktı ve Türk kuvvetleri kararmış harabelerden başka bir şey bulamadı, bu nedenle Győr, Yanık kale (“yanmış kale”) için Türkçe adı aldı.

Yeniden yapılanma sırasında kasaba, dönemin önde gelen İtalyan inşaatçıları tarafından tasarlanan bir kale ve bir surla çevriliydi. Kasaba bu yıllarda Rönesans tarzında inşa edilen birçok yeni bina ile karakter olarak değişti, ancak ana meydan ve sokak ızgarası kaldı.

1594 yılında Macar piyadelerin kaptanı Kont János Cseszneky’nin ölümünden sonra Osmanlı ordusu kale ve kasabayı işgal etti. 1598’de Macar ve Avusturya ordusu kontrolünü tekrar ele geçirdi ve işgal etti. Türk işgali sırasında şehre Yanık Kala (yakılan yer, kuşatmanın neden olduğu muazzam hasarlara referans olarak) deniyordu.

1683’te Türkler kısa bir süre geri döndüler, ancak Viyana Savaşı’nda yenildikten sonra ayrıldılar.

Sonraki yüzyıllarda kasaba zenginleşti. 1743’te Győr, Maria Theresa tarafından özgür kraliyet kasabası statüsüne yükseltildi. Cizvitlerin ve Karmelitlerin dini tarikatları oraya yerleşerek okullar, kiliseler, bir hastane ve bir manastır inşa etti.

14 Haziran 1809’da, Beşinci Koalisyon Savaşı sırasında, Eugène de Beauharnais’in ordusunun Macar “asil ayaklanmasını” (milis) ve komutasındaki bir Avusturya kolorduyu yendiği Győr Savaşı’nın (Raab Savaşı ) yapıldığı yer burasıydı. Archdukes Joseph ve Johann. Napolyon’un güçleri kaleyi işgal etti ve bazı duvarları havaya uçuruldu. Kasabanın liderleri, eski surların artık işe yaramadığını kısa sürede anladılar. Surların çoğu yıkılarak kasabanın genişlemesi sağlandı.

19. yüzyılın ortalarında, Tuna Nehri üzerindeki buharlı gemi trafiğinin başlamasıyla Győr’ün ticaretteki rolü arttı . Budapeşte ile Kanizsa arasındaki demiryolu hattının 1861’den sonra nehir trafiğinin yerini almasıyla kent ticaretteki önemini kaybetti . Kasaba liderleri sanayileşme ile bu kaybı telafi ettiler. Kasaba, birkaç binanın yıkıldığı II.Dünya Savaşı’na kadar zenginleşti. Bazı büyük ölçekli Stratejik bombalama, sanayi ve yerleşim alanlarının yanı sıra havalimanını da harap etti. Rába fabrikası bir ana tank ( Turán ) ve uçak ( Bf 109 ) üreticisi olduğu için hedef alındı. Bu baskınlardan biri doğum hastanesinin bazı kısımlarını tahrip etti.

1950’ler ve 60’lar daha fazla değişiklik getirdi: sadece büyük apartman blokları inşa edildi ve eski tarihi binalara özen gösterilmedi. 1970’lerde şehir merkezinin yeniden inşası başladı; eski binalar restore edildi ve yeniden inşa edildi. 1989’da Győr, anıtların korunması için Avrupa ödülünü kazandı.

Tarihi merkeze yakın Tuna Nehri üzerindeki 100 yıllık Raba fabrikasının yerini Városrét adlı yeni bir topluluk alacak. Karma kullanımlı topluluğun konut ve ticari alanlarının yanı sıra okullar, klinikler ve parklar olacaktır.

Kentin ana tiyatrosu, 1978’de tamamlanan Ulusal Győr Tiyatrosu’dur. Victor Vasarely tarafından yapılan büyük seramik süslemelere sahiptir.

Şehrin, örneğin kale ve Lutheran Evanjelik kilisesi gibi birkaç tarihi binası vardır.

BAŞLICA GÖRÜLECEK YERLER

Şehrin eski merkezi, üç nehrin birleştiği yerde bulunan Káptalan Tepesi’dir: Tuna , Rába ve Rábca . Győr’ün piskoposlarının ikametgahı olan Püspökvár, tamamlanmamış kulesiyle kolayca tanınabilir. Győr’ün en eski binaları 13. yüzyıldan kalma konut kulesi ve 15. yüzyıldan kalma Gotik Dóczy Şapeli’dir. Aslen Romanesk tarzında olan katedral, Gotik ve Barok tarzında yeniden inşa edildi.

Diğer yerler şunları içerir:

Belediye binası

Loyola Aziz Ignatius Benedictine Kilisesi

Karmelit kilisesi

Roma Arkeolojisi Müzesi

Pannonhalma Kemerli Manastırı şehir dışında yaklaşık 20 km (12 mil) yer almaktadır.

YENİLEME

2000 yılından sonra şehir birçok büyük inşaat ve yenileme projesine başladı.

Daha büyük değişiklikler şunları içerir:

Şehir merkezinin trafik altyapısını rahatlatan ve Baross-Köprüsü’nün yenilenmesini mümkün kılan Nádor-alt geçidi.

Baross-Köprüsü’nün yenilenmesi.

Leier şirketi tarafından eski Sovyet kışlası ve Otogar’ın yenilenmesi.

AUDI Hungária ZRT ile yakın bağlantılı olan Széchenyi István Üniversitesi’nin geliştirilmesi.

Downtown bölgesinin yüksek trafik yükünü kaldıran yeni inşa edilen Otopark Evleri. (örneğin József Attila ve Dunakapu garajı)

Şehir içi mahallenin yenilenmesi

Széchenyi meydanı, Dunakapu meydanı, Moson-Tuna ve Rába’nın yanındaki bölge.

Városliget’teki Győr Arcade.

Széchenyi István Üniversitesi yakınlarındaki Kálóczy Meydanı.

Sziget ve Révfalu bölgesi arasında trafik ve ulaşımı sağlayan Jedlik Köprüsü.

Rába Quelle termal kaplıcası

EKONOMİ

Audi AG’nin yan kuruluşu Audi Hungaria Motor Kft. Büyük sahiptir fabrika Győr, içinde Audi TT spor araba, A3 Cabriolet, A3 Limuzin, ve pek motorlar (2007 yılında 1.913.053 motorlar) inşa edilir. Fabrika 1994 yılında açıldı ve ilk olarak Audi markası için sıralı dört motor üretti. İş daha sonra Audi TT Coupé ve TT Roadster’ın montajına doğru büyüdü. Sonunda, V6 ve V8 motorları da dahil edildi ve Automobili Lamborghini SpA’nın satın alınmasından sonra Audi daha sonra üretmeye başladı.V10 motorları. Audi araçları için V10’lar burada tamamen monte edilmiştir, ancak yalnızca Lamborghini V10 için silindir blokları. Motorlar ayrıca diğer Volkswagen Grubu markalarına da tedarik ediliyor, ancak Audi araç motorlarının% 90’ından fazlası burada üretiliyor. 2020 yılına kadar fabrika 9,5 GWh / yıl üreten 12 MW güneş çatısına sahiptir

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2011 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR.