Asırlık Ağaçlar

YAŞAYAN EFSANE, ASIRLIK ÇINAR AĞACI – AĞLASUN / BURDUR

Ağaç Yaşı                   :           1201 yıl

Gövde Çapı                :           245 cm

Tepe Çapı                   :           16 m

Boyu                           :           32 m

Burdur’un Ağlasun İlçesi ile özdeşleşmiş olan asırlık çınar ağacı ilçeye gelen yerli yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Ağacın özelliği asırlık olması ve birçok yaşanmışlıklara şahitlik etmesi. Ağlasun halkı, yüzyılların sessiz ve yaşayan tanığı olan Anıt Çınar’la gurur duyuyor.

Kültür Bakanlığı Gayri Menkul Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 1971 yılında tescillenen “Anıt Ağaç” yüksekliği 11 metre, kök çevresi ise 16 metreyi buluyor.35 kişi yan yana durarak ağacın gövdesini ancak sarabiliyor.

Çınar, Avrupa-Asya kökenli bir ağaç türüdür. Türk Folklör ve kültüründe önemli bir yere sahiptir. Hâkimiyet, süreklilik, sahiplik ve gücün sembolü olmuştur.

Ağlasun ilçesindeki görkemli çınar, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na göre, en az bin yüz yaşında olduğu tespit edildi.

Kaynak: Anıt Ağaçlar