ŞEHİTLİK – MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA

Mustafakemalpaşa Deresi’nin kenarında vaktinde ilçeyi yukardan görebilen ufak bir tepenin kenarında bulunan türbe, Orhan Bey’in küçük oğlu I. Murat’ın lalası Lalaşahin Paşa’ya aittir.

Kendisine Orhan Bey tarafından verilmiş bir söz üzerine hediye edilmiş olan ilçemize ailesini yerleştirmiş, kendisi de hayatının sonuna kadar savaşlarda yer almıştır.

Türbe arka kısmına eski mezarlığın olduğu yere şehitlik yapılmış, 14 Eylül Kurtuluş Şehitliği denilmiştir.

Olay ise; 14 Eylül 1922 tarihine kadar 26 ay Mustafakemalpaşa ilçesini işgali altında tutan, vatan haini çetelerle işbirliği yaparak, her türlü zulmü, adam öldürmeyi, yağmalamayı yapan Yunanlılar, kaçarken Karapınar, Kosova, Adaköy, Taşköprü, Eskimezarlık, Demirdere ve Paşalar da yangınlar çıkarmışlardır. Dallımezarlık, Tepecik ve Çırpan en fazla zarar gören yerlerdir. 33. Süvari Alayı’nın 7. Bölük Komutanı Sabri Bey’in komutasındaki Türk Askerlerinin ilçeye girişi ile ilçe hürriyetine kavuşmuştur.

Kaynak: Basın