ESKİ MESCİT (EVLİYABAŞI MESCİDİ) –BADEMLİ – ÖDEMİŞ / İZMİR

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesinde Halk arasında Evliyabaşı olarak bilinen yerde bulunan beş adet mezarın bulunduğu batı kenarında ziyarete gelenlerin ibadet etmeleri amacıyla yapılmış bir mescittir. Mescitin yapım yılı bilinmese de Osmanlı dönemi yapılarındandır.
Mescit kesme taştan kireç harcıyla örülerek inşa edilmiştir. Kare planlı mescit ahşap çatılı ve alaturka kiremit kaplıdır. Kuzey cepheli yapının ahşap bir kapı ve penceresi bulunmaktadır. Yapı son zamanlarda onarım görmüştür.
TÜRBE: Halkın, “Evliyabaşı” dediği yerde 5 mezar bulunmaktadır. Mezarşarın üstünde ise herhangi bir yapı bulunmamaktadır. Söylenceye göre mezarların yaklaşık 690 yıl önce ‘Potamia’ Bizanslıların ya da Cenevizlilerin elindeyken buraya fetih için gelen Türk birliğine ait askerlere ait olduğu sanılmaktadır.