MİMAR SİNAN HEYKELİ – AĞIRNAS – KAYSERİ

“Ağırnas” ve “Mimar Sinan” odaklı bir dizi tasarım-uygulama-tanıtım çalışması yaklaşık yedi yıldır birbirini izledi. Belirlenen hedefler ve yöntemler doğrultusunda tüm kurum-kuruluş-kişiler desteğe çağrıldı. Bu arada Mimar Sinan’ın torunlarının oturduğu ev ve çevresinin değerlendirilmesi gündeme geldi. Sinan’ın çocukluğunun geçtiği Akbin Deresi çevresinde gün ışığına çıkarılan “Yeraltı Kenti” önünde, Mimar Sinan’ın kızının adının verildiği “Neslihan Parkı” düzenlemesi yapıldı. Değirmenlerin yer aldığı vadinin yolu, doğa yürüyüşlerine uygun hale getirildi. Mimar Sinan belgelerinde adı geçen “Ağa Pınarı”, “Sinan Pınarı”, “Karagöz Çeşmesi”, halk arasında “Mimar Sinan Hamamı” olarak bilinen yapı, tarihi mezarlığın duvarları, yeniden değerlendirmeye alındı.

Böylece Mimar Sinan için düzenlenecek “Müze Ev”, onun Ağırna’’a bıraktığı yapıtlarıyla birlikte, sağlıklı bir bütünün parçası olduğu vurgulanmaya çalışıldı.

Aynı zamanda Mimar Sinan’ın iki sütun arasında bir kaya üzerindeki heykeli de evinin yakınında bir alana konulmuştur. Büyük bir alanda heykelin arkasında bir duvar platformunun önünde onun en çok uğraştığı işleri temsil eden iki sütun arasında bir basamağa basılı şekilde betimlenen heykeli Ağırnas’a değer katmıştır.

Kaynak: Ağırnas Basını