ATATÜRK VE KUVA-Yİ MİLLİYE ANITI – MANİSA

“Ben Atatürk’ü statik kılan heykel anlayışına isyan ettim, Ben O’nu tek başına ilahlaştırmak yerine devrimlerini, ilerici düşüncelerini anlatan, halkıyla birlikte güçlenen kompozisyonlar kurmaya çalıştım. Bunları muhakkak yeni nesillerin görmesi gerektiği inancını taşıdım.” Prof. Tankut ÖKTEM

Atatürk ve Kuva-yi Milliye Anıtı, Manisa

Anıt Manisa ili sınırları içersinde bulunmaktadır. Manisa Organize Sanayi Bölgesi girişine yaklaşık 200-300 metre uzaklıkta, İzmir-İstanbul yolu üzerindedir. İzmir’den gelirken Manisa tabelasını görmeden 200-300 metre önce ilk olarak bu anıt çıkar karşımıza.

Manisa eski Valisi Muzaffer Ecemiş döneminde yapımına başlanan Atatürk ve Kuva-yi Milliye Anıtı’nın; heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapılan Manisa Efesi ile elinde zeytin dalı tutan çağdaş Türk kadını heykelleri, Gediz Planlama Müdürlüğü bahçesinde montajı yapıldıktan sonra vinçler yardımıyla Manisa şehir çıkışında bulunan anıtın yanına getirildi.

MANİSA Büyükşehir Belediyesi tarafından peyzaj çalışması tamamlanan Atatürk ve Kuva-yı Milliye Anıtı, dev Türk Bayrağı ile Manisa’nın girişinde vatandaşları selamladı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin özgürlük ve bağımsızlığını simgeleyen Atatürk ve Kuva-yı Milliye Anıtı’nın çevresine peyzaj uygulaması ve aydınlatma çalışması yaptı. Dünyanın en büyük anıtlarından birisi olan Atatürk ve Kuva-yı Milliye Anıtı, çevresine yapılan lale figürlü peyzaj uygulaması ve ışıl ışıl aydınlatması ile büyüleyici bir görüntüye kavuştu. Atatürk ve Kuva-yı Milliye Anıtı’nın Türkiye’nin özgürlüğünü ve bağımsızlığını temsil ettiğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, “Halkımızın her zaman gurur duyduğu Atatürk’ü, kahraman ecdadımızı ve çağdaş Türk kadınını temsil eden anıtımızın hak ettiği görünüme kavuşması için tüm imkanlarımızı kullandık. Bizler, geçmişine sahip çıkan ve bu değerleri çocuklarımıza armağan eden bir ulusun evlatlarıyız. Atatürk ve Kuva-yı Milliye Anıtımızı da bu duygularla hak ettiği görünüme kavuşturmak için peyzaj ve aydınlatma çalışmalarını gerçekleştirdik” diye konuştu.
2004 yılında Manisa İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan 65 metre yüksekliğindeki anıtın üzerinde Atatürk maskı ve altındaki kaidede de Manisa Efesi ile çağdaş Türk Kadını heykelleri bunuyor.

Kaynak: Hürriyet Haber