MEVLÂ̂NA HEYKELİ – BUCA / İZMİR

Mevlâna heykeli 20.Haziran.2003 tarihinde açılmıştır. Zamanın Belediye Başkanı Mimar Cemil Şeboy, heykeltıraş Eray Okkan’a yaptırtmıştır.

Heykel Buca’nın Tıngırtepe mevkiinde Tıngırtepe üzerine yapılmıştır. Etrafı çam ağaçları ile donanmış ve güzelleştirilmiştir. Tüm Buca ve İzmir’in bir bölümüne hakim bir tepe üzerinde muhteşem bir manzaraya sahiptir.

Heykelin boyu 23 metre, zeminden yüksekliği 75 metredir. O zamanın 3. en yüksek heykellerinden biri idi. Şimdi bu özelliğini yitirmiş sıralamada gerilere düşmüştür.

Zeminde oluşturulan çelik yapı ile yanlarda kolonlarla havada birleştirilerek kaidesi oluşturulup heykel bu kaidenin üzerine oturtulmuştur. Heykelin kendisi de önce çelik yapı ile oluşturulup üzeri bakır ile kaplanmıştır. Sonra taş görüntüsü verebilmek için taş rengine boyanmıştır. Heykelin kendisi 40 ton ağırlığındadır. Heykelin kaidesinin içi boştur ve buraya camekânlı bir oda yapılmıştır. Odada şu anda belirli günlerde sema gösterileri yapılmakta ve ney dersleri verilmektedir. Ayrıca hediyelik eşyalar da satılmaktadır.

Mevlâna heykeli aslına uygun olsun diye döner tabanlı yapılmak istenmiş fakat döndürme sisteminin çok pahalı ve yüksek maliyeti nedeniyle hem de 40 ton ağırlığı döndürmek için lazım olan gücün temin edilmesi güç olduğundan vazgeçilmiştir. Ama yine de döndürme düzeneği yapılmıştır.

Heykelin çevresinde oluşturulan bahçenin zenginleştirilmesi için bahçenin çevresine sema dönen Semazen heykelcikleri yerleştirilmiş ve her bir heykelin kaidesi üzerine Hz. Mevlâna’nın veciz sözleri yazılmıştır.

Heykelin neden İzmir Buca’da yapıldığı hikâyesine gelince; Hz. Mevlâna’nın sadece Konya’ya ait olmadığı evrensel bir düşünür olduğu için ve de zamanın Belediye başkanının Hz. Mevlâna’nın Hakk’tan alıp halka vermek olan felsefesini benimsediği, onun da halktan aldığı oyları tekrar halka vermek olduğu felsefesiyle bu heykeli yaptırmıştır. Buca’ya güzel bir anıt kazandırmıştır.