KANGAL KÖPEĞİ HEYKELİ – SİVAS

Kangal köpeği heykeli, Sivas’ın Kangal ilçesi girişinde bulunuyor. İlçe girişinde kangal köpeği tanıtımına yardımcı olan büyük bir kangal köpeği heykeli var.

Çok eski çağlardan beri Anadolu’da yaşayan ve Türk bekçi köpeği olarak da bilinen Sivas Kangalı, zeki, kolay eğitilen, çocuklara karşı sabırlı, azarlanmaya duyarlı, sevilmek isteyen, yaşadığı yeri sahiplenen bir köpek türüdür.

Sivas Kangalı, özellikle kurtlara karşı verdiği başarılı savaşlarla tanınır. Bir çoban köpeği olarak yorgunluktan ve kötü hava koşullarından etkilenmez.

Türkiye’de 6 bin yıldır köylüler tarafından çiftlik hayvanlarını kurtlardan korumak için beslenen Kangal köpeklerinin, Namibya’da 275 çiftliğe verildiği, 14 yılda çiftçiler tarafından öldürülen çita oranının yılda yüzde 19’dan 2.4’e düştüğü belirtildi.

Ülkede Kangal köpeklerinin bulunduğu çiftliklerde de çiftlik hayvanlarının ölüm oranının yüzde 80’den fazla azaldığı gözlendi.

Namibya’da Kangal köpekleri sayesinde 1991 yılından bu yana uzun süredir sayıları azalan çita nüfusunun 2 binden 3 bine çıktığı, Namibya’nın 26 Afrika ülkesi arasında en fazla çita sayısına sahip olması nedeniyle programın ilk kez burada uygulandığı kaydedildi.