İSTİKLÂL HARBİ ŞEHİTLİĞİ ABİDESİ – KONYA

Mevlana Müzesi ile başlayan İstiklal Harbi Şehitliği ile devam ederek Mevlana Kültür Merkezi ile bütünleşen tarihsel ve kültürel bölgenin, Üçler Mezarlığı girişi noktası yaya aksının başlangıcıdır. Bu alanda kademeli dekoratif süs havuzu ve satış reyonları bulunmaktadır.

Çanakkale Harbi Cephesi, 1915 yılı sonrası Konya’nın durumu, İstiklâl Harbi hazırlığı, harp ve savaşın kazanılmasından sonraki Konya ve köy hayatını anlatan bir kompozisyon ile düzenlenen İstiklâl Harbi Şehitliği, Mevlâna Müzesi ile Mevlâna Kültür Merkezi’nin arasında Üçler Mezarlığına bitişik olarak inşaa edilmiştir.

Selçuklu mimarisi tarzında yapılmış bu mekana, kadim Türk Devletlerinin bayraklarının dizildiği bir havuzlu alandan giriliyor. Kapalı mekanın iç duvarlarında Konya ilinden olup, savaşlarda şehit düşenlerin isimleri ve şehadet bilgileri kazınmış. çok etkileyici olan şehitler listesi ayrıca mekan ortasında yer alan levhalardan da taranabiliyor.Mekanın devamında yer alan salonda ise İstiklal savaşının askeri ve sivil yönleri minyatür heykellerle sergileniyor. maket sanatçısı Ayhan Çetin’in hazırladığı ve İstiklal Savaşının askeri ve sivil hayata yansımalarını konu alan panoramik maket sergisi muhteşem bir eser olmuş

KAYNAK: KONYA BELEDİYESİ