DİKİLİ TAŞ – SİVAS

Sivas’ta önemli noktalarından olan ve bulunduğu semte de adına veren dikilitaş yerine konuldu.

Daha önce yine aynı yerde bulunan taşın bir süre önce kaybolmasının ardından buraya yeni bir taş dikilerek daha belirgin hale getirildi. Taşa ve bu bölgeye adını veren hikayenin anlatıldığı bir plakette eklendi, tarihi değeri olmayan yeni taş, yinede anlamına uygun bir şekilde işlevini yerine getiriyor. Taşın üzerinde, tarihçesi Türkçe olarak yazılı bulunan plakette, olayın İngilizce açıklaması da bulunuyor.

Başka şehirlerde de ok ve mızrak atıcılarının nişangah olarak kullandığı ve bulundukları semte isim veren böyle birçok anıt bulunmakta.

Rivayet olunur ki ;

“Osmanlı Padişah-larından 4. Murat Bağdat seferi öncesinde 1537 tari-hinde Sivas’ta kalmıştır. Ok atıcılığı ile ünlü olan 4. Murat’ın Yukarı Tekkede Ab-dulvahabi Gazi Hazretlerinin türbesini ziyaret eder. Cami den çıktıktan sonra yanında bulunan silahtarı Melek Ahmet Ağa’dan bir kargı alır ve gökteki kartala Bağdat’ı alma niyeti adına fırlatır. Attığı kargının öldürdüğü kartalın düştüğü yere de nişahgah olarak bir taş dikilir.”

Evliya Çelebi seyahat-namesinde bu olayı anlatıldığı bölümde taşın üzerinde “Bir kalkıp ona dedi tarih, Aferin ey dili:i Sam-akran” yazılı olduğundan bahseder. Ancak bu yazıların yazıldığı kabul edilen taşın kaybolması(!) üzerine bu taşın yerine yenisi dikildi.

KAYNAK: SİVASLILAR.NET