KANUNİ SÜLEYMAN OĞLU ŞEHZADE MUSTAFA TÜRBESİ – BURSA

Muradiye’de, II. Murat ve Alaattin türbesinin güneybatısında bulunan türbenin; II. Selim tarafından yaptırılan kapı üzerindeki mermerdeki 0,15 x 0,30 metre boyutlarındaki iki satırlık kitabeden; Kanuni Sultan Süleyman’ın Konya Ovasında boğdurduğu Oğlu Mustafa için yaptırıldığı öğrenilmiştir. Taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı sekizgen gövdeli yapı, sekizgen kasnağa oturan, dıştan kurşunla kaplı bir kubbe ile örtülüdür. Giriş kapısı mermer sövelidir. İçeride beden duvarları 3 metre yükseklikte, beyaz zemin üzerine karanfil ve zambak motifleri ile bezenmiş XVI. yüzyılın en nefis dört köşe çinileri ile kaplıdır. Bu kaplama yüzey kıvrık dallardan oluşmuş bir şeritle çevrilmiştir. Tabanı kare tuğlalarla döşelidir.
Kaynakça: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü