KARACAAHMET KÖYÜ – İHSANİYE / AFYONKARAHİSAR

Karacaahmet, Afyonkarahisar ilinin İhsaniye ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adı, 1928 yılı kayıtlarında Karacaahmet Sultan olarak geçmektedir. Afyonkarahisar il merkezine 43 km, İhsaniye ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır.

KARACAAHMET’TE DEĞİŞİM BAŞLAMIŞ Karacaahmet, Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı bir tarım ve hayvancılık beldesi. Beldeye adını veren Karacaahmet isminde bir türbe ve türbe camisi ile ünlü. Belediye başkanının deyimi ile Türbe olmasa Karacaahmet’e kimse uğramaz. Neredeyse kıyıda köşede kalmış bir belde. Ancak her şeye rağmen 2.229 nüfus ile kalabalık sayılabilecek bir belde. En önemli markası elbette Karacaahmet türbesi. Türbeye yurdun birçok yerinden ziyaretçi ve hastalar geliyor. Özellikle caminin türbe bölümünde bulunan yere getirilen psikolojik sorunları olan hastaların iyileştiğine inanılıyor. Ağır hastalar ise özel bölümlere bağlanarak bir ya da birkaç gece kalarak tedavi edildiği dilden dile dolaşarak ünü ülke geneline yayılmış duruma. Bir söylentiye göre ise Kıbrıs çıkartmasında yakıtı biten bir Türk pilotunun yanında beliren Karacaahmet, “Devam et evladım. Senin yakıtın hiç bitmeyecek” diyerek Türk savaş uçağının sıfır yakıtla bombardıman yaptıktan sonra üste döndüğü ve o pilotun her yıl Karacaahmet’i ziyarete geldiği söylenir. Karacaahmet Sultan Horasan Türk şehzadelerinden olduğu bilgisi var. Selçuklular zamanında Anadolu’ya gelerek Bizanslılara karşı savaştığı rivayet edilir. Karacaahmet, âlim ve hekim bir kişiymiş. Kısa bir Karacaahmet, bilgilendirmesinden sonra gelelim bugünkü Karacaahmet’e. Beldenin uzun yıllar ihmal edildiği gerçeği ilk bakışta göze çarpıyor. Tipik bir köyden beldeye geçiş hikâyesi. Ancak bir fark var. Karacaahmet diğer beldeler gibi 10 yıllık değil tam 40 yıllık bir belediye olmasına rağmen bir arpa boyu yol alamamış. Özellikle 1980’den sonra neredeyse tek bir çivi bile çakılmamış. Şimdi geçmişinde eksiklerini kapatarak gelişim atağına geçen Karacaahmet’te güzel şeyler olmaya başlamış. Yeşil alanlar, çocuk parkları, cami, misafirhane, Kuran kursu ile bazı şeyler değişmeye başlamış. Yeni konut alanları, tarım ve hayvancılık alanları şimdiden ilgilileri bekliyor. Başkan oğlu başkan Karacaahmet Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, 40 yıllık belde böyle olmamalı. Bu güne kadar çok ihmal edildi ve hiç bir şey yapılmadı. Karacaahmet türbesi olmasa buraya kimse gelmez, gelmediğini bir kenara bırakın burada da kimse kalmazdı diyor.

Kaynak: Afyon Haber