SEHER ATMACA KONAĞI ( KEŞİŞİN EVİ ) – ARAPGİR – MALATYA

Arapgir de yoğun yaşam sürmüş ve hala da az da olsa yaşayan Ermenilerin “Yaşam Alanı ve Baş Rahibin Evi” içerikli ve Etnografik olarak fonksiyon yüklenerek işlevsel hale getirilecektir. Ayrıca proje sonrası yine bu alanda Ermeni geleneğini yansıtacak bir müze çalışması da gerçekleştirilecektir. Arapgir ilçemiz, geçmişte Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı büyük bir yerleşim yeridir. İlçemizde bulunan ve Ermenilerin Başrahibin Evi (Keşişin Evi) olarak kullandıkları Tarihi Seher Atmaca Konağı; yapılan restorasyon çalışması ile tarih ve kültür mirasının korunması ve geleceğe aktarılması çerçevesinde önemli bir çalışmadır. Proje, konak ve çevresine yapılan çalışmalarla Arapgir’in tarih turizminde öncü bir ilçe olmasını başarıp, oluşturulan turizm konseptinin de turizm trendleri arasında yerini alma hedefi ile gerçekleştirilmiştir.

Proje 2016 yılında ihale edilerek yüklenici firmaya yer teslimi yapılmış ve işe başlanılmıştır. Halihazırda devam etmekte olan restorasyon çalışmaları, 2017 Eylül ayı gibi tamamlanacaktır. Projenin uygulaması bittikten sonra, konak Ermeni Yaşam Evi ve müze olarak düzenlenerek kullanıma açılacaktır.

Seher Atmaca Konağı: İlk önce Arapgir Meryem Ana Kilisesi’nin baş keşişinin evi olarak kullanıldığı biliniyor. Restorasyonu bitince Yaşam Evi olarak açılacakmış.

KAYNAK: ARAPGİR BELEDİYE İHALELER